Suzani

ref: 15180

5000 - 10000 EUR

200 x 310 cm
6' 6⁷/₁₀" x 10' 2"
borduurwerk
borduurwerk in zijde
Centraal Azië, Oezbekistan

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

De naam waarmee de borduurwerken uit Centraal-Azië worden aangeduid, is geleend uit de Perzische taal en betekent simpelweg ‘naald’. Op de Europese markt worden ze ook ‘borduurwerk uit Boukhara’ genoemd. Ze worden vervaardigd door op een ondergrond van katoen of gekleurde zijde te borduren met zijdedraad. De tekeningen worden eerst met een potlood aangebracht en nadien bewerkt met het fijn naaldwerk. Veelal vinden we grote rode cirkelvormen terug, maar er zijn ook talrijke stukken met bloemmotieven. Volgens sommige bronnen slaan de rode cirkels terug op pre-islamitische astrale motieven, die dan soms verborgen worden door bloem- of fruitmotieven. De souzani wordt meestal samengesteld door verschillende banden van een vijftigtal centimeter samen te voegen om alzo het gehele motief te verkrijgen. Deze borduurwerken maken volgens de Oezbeekse traditie deel uit van de huwelijksschat van de jonge vrouw. Ze worden gebruikt als scheidingswand in de tent, of als bedsprei. In de steden worden de muren van de ontvangstruimte ermee bekleed. De hoogstaande kwaliteit van de souzani vervaardigd door jonge vrouwen getuigt ook van hun vaardigheid in de huisvlijt en is een troef wanneer een huwelijksovereenkomst wordt besloten.

Dit exemplaar met verrassende groene en gele kleuren is ook niet helemaal in de klassieke traditie onder te brengen door het bijzonder kleine formaat van de doorlopende cirkelmotieven. 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK