Ardabil

ref: 17601

0 - 500 EUR

86 x 93 cm
2' 9⁹/₁₀" x 3' 0³/₅"
ketting: katoen
inslag: wol
sumakh techniek: borduurwerk bovenop inslag
Iran

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Ardabil is een stad in het Noordwesten van Iran met een rijk verleden waar zich het graf bevindt van Cheikh Safî ad-Dîn die zijn naam gaf aan de dynastie van de Safavieden die van 1501 tot 1722 heerste over het Perzische rijk. Alvorens de hoofdstad te verhuizen naar Tabriz verbleef Shah Ismaïl I in Ardabil.

De naam Sumak verwijst enerzijds naar de herkomst : het Kaukasisch stadje Shumakha (Zuid-Daghestan) ligt op zowat een honderd kilometer ten  westen van Bakoe.

Anderzijds is het ook de naam die gegeven werd aan een specifieke weeftechniek voor kelims die nauw verwant zijn met andere Kaukasische weefsels zoals Verneh en Sileh, waarbij de inslagdraad gewikkeld wordt rondom één of meerdere kettingdraden.

Vandaag wordt de naam Sumak ook gebruikt in andere streken en landen om op de techniek te duiden. De term Sumak wordt dan bij de naam van herkomst gevoegd.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK