Kirghiz

ref: 24321

2500 - 5000 EUR

174 x 341 cm
5' 8¹/₂" x 11' 2³/₁₀"
ketting en inslag: wol
pool: wol
Centraal Azië, streek rond de Amu Daria

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Eerder zeldzame productie. De tapijten van de Kirgiezen zijn duidelijk te onderscheiden van de naburige volkeren en hebben een sterk eigen karakter.

De Kirghizen zijn bergnomaden die vertoeven in de streek tussen Oost-Turkestan en Turkmenistan. Pas na contact met de Turkmenen zouden zij tapijten hebben geknoopt, vermoedelijk rond het begin van de 19e eeuw of iets vroeger. Men onderscheidt Berg-Kirghizen (Pamir-Kirghizen en Kara-Kirghizen) en Kazakh-Kirghizen (term die verwijst naar Kazakstan en niet naar de Kaukasische Kazak). De produktie is zeer beperkt en tot het midden van de 20e eeuw werden de Kirghiz-tapijten in Rusland verkocht als zijnde ‘een soort Kaukaas’. De produktie is nooit opgedreven geweest en was zeker niet bedoeld als exportprodukt, maar voor eigen gebruik. Sobere lijnen en gebruik van rood en blauw in eenvoudig kontrast lijken een konstante te zijn.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK