Qashqay

ref: 24891

2500 - 5000 EUR

150 x 364 cm
4' 11¹/₁₀" x 11' 11³/₁₀"
ketting: katoen
inslag: wol
Zuid-Iran
ref. 24891

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

The central power in Persia was always depending on political agreements between the confederated tribes.

Khamseh, Afshari, Baluchi Bakhtiari, Turkoman were often sharing or fighting to get the leading part.

Qashqay, mostly nomads, constituted one of those strong confederations. They resided in Southern Iran, Fars and Kuzistan, but originally came from the North as they were Turkish tribes which had left Central Asia from the XIth century on. This explains why they make their rugs with a Turkish knot and speak a Turkish language.



Today most of them have settled in villages or cities. Their main clans or families are the Amalah, Dara Shuri, Kashkuli, Sish Baluki, Farsimadan, Qaracha, Rahimi en Safi Khani.

Approximately one and a half million Qashqays live and still are famed for their skill in handicrafts.





Perzië was samengesteld uit enkele grote confederaties: onder meer de Khamseh, de Afshari, de Bakhtiari, de Turkmenen.

Ook de Qashqay, hoofdzakelijk nomaden, vormen een confederatie waarvan de stammen in Fars en Kuzistan verblijven, in het zuiden van Ispahan, maar voornamelijk rond de stad Shiraz.

Vandaag zijn de meeste stammen gedeeltelijk of geheel gesedentariseerd. De Qashqay zijn onderverdeeld in grote families of clans : Amalah, Dara Shuri, Kashkuli, Sish Baluki, Farsimadan, Qaracha, Rahimi en Safi Khani.

Oorspronkelijk kwamen zij, samen met de ‘Turkische’ volkeren, uit centraal Azië en vestigden zich in Noord-Iran rond de XIe of XIIe eeuw. Pas enkele eeuwen later zou de Qashqay-familie afzakken naar het zuiden. Hun taal is verwant met het Turks en kende invloeden van het Koerdisch, het Arabisch en de taal van de Lori. Zij gebruiken ook de Turkse knoop bij het maken van de tapijten. In de XIXe en begin XXe eeuw speelden zij een belangrijke rol in het politieke leven van Perzië.

Naar schatting zouden er vandaag anderhalf miljoen Qashqay leven in Zuid-Iran.

De Qashqay zijn bekend voor hun zeer fijne knoopkunst. Hun tapijten horen bij de meest  begeerde nomaden-producties.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK