Amritsar

ref: 24287

10000-25000 EUR

276 x 362 cm
9' 0⁷/₁₀" x 11' 10¹/₂"
ketting en inslag: wol
pool: wol
India
circa 1900

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

De Indische tapijten die vervaardigd werden tegen het einde van de 19de eeuw zijn niet te aanzien als een voortzetting van de traditie van de Moghols, noch vinden ze hun oorsprong in de tradities uit de dorpen of steden.

De beperkte productie Mogholtapijten uit de hof manufacturen was tegen het einde van de 18de eeuw volledig uitgestorven.

De ambachtelijke productie legde zich meer toe op het maken van katoenen weefsels (dhurries) en niet zozeer op de geknoopte stukken.

Commerciële motivaties zorgden honderd jaar later voor een heropleving van de productie van het geknoopte tapijt in India.

De voornaamste productiecentra waren de gevangenissen van Lahore, Amritsar, Agra en enkele andere steden. De meeste ateliers waren in handen van de Britse overheid tussen 1860 en het einde van de eeuw. Het feit dat enkele privé-ateliers in Lahore eveneens een zeker succes kenden, is slechts een verschijnsel in de marge.

Indische tapijten werden voorgesteld op de Wereldtentoonstellingen van Londen en Chicago (1895). Er kwam een gigantische vraag op gang vanuit de Verenigde Staten, die naarmate de 20ste eeuw aanving, enkel bleef stijgen. Hierdoor werd de productie zo sterk opgedreven, dat ze eigenlijk aan de oorsprong lag van de teleurgang.

Slachtoffer van haar eigen onverwacht succes werd het Indisch tapijt van na 1900 langzaam aan  synoniem met middelmatigheid.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK