Qashqai

ref: 20756

1000 - 2500 EUR

100 x 146 cm
3' 3²/₅" x 4' 9¹/₂"
ketting en inslag: katoen
pool: wol
Zuid-Iran

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Iran is samengesteld uit enkele grote confederaties: onder meer de Khamseh, de Afshari, de Bakhtiari, de Turkmenen.

Ook de Qashqay, hoofdzakelijk nomaden, vormen een confederatie waarvan de stammen in Fars en Kuzistan verblijven, in het zuiden van Ispahan, maar voornamelijk rond de stad Shiraz.

Vandaag zijn de meeste stammen gedeeltelijk of geheel gesedentariseerd. De Qashqay zijn onderverdeeld in grote families of clans : Amalah, Dara Shuri, Kashkuli, Sish Baluki, Farsimadan, Qaracha, Rahimi en Safi Khani.

Oorspronkelijk kwamen zij, samen met de ‘Turkische’ volkeren, uit centraal Azië en vestigden zich in noord Iran rond de 11de of 12e  eeuw. Pas enkele eeuwen later zou de Qashqay-familie afzakken naar het zuiden. Hun taal is verwant met het Turks en kende invloeden van het Koerdisch, het Arabisch en de taal van de Lori. Zij gebruiken ook de Turkse knoop bij het maken van de tapijten. In de 19de en begin 20ste  eeuw speelden zij een belangrijke rol in het politieke leven van Perzië.

Naar schatting zouden er vandaag anderhalf miljoen Qashqay leven in zuid Iran.

De Qashqay zijn bekend voor hun zeer fijne knoopkunst. Hun tapijten horen bij de meest  begeerde nomadenproducties.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK