Turkmeense tas

ref: 17050

0 - 500 EUR

43 x 87 cm
1' 4⁹/₁₀" x 2' 10³/₁₀"
ketting en inslag: wol
Iran, Turkmeens, Yomud

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Turkmenen zouden de afstammelingen zijn van Oghuz Khan, kleinzoon van Japhet. Ongeveer 2.000 jaar geleden verlieten de Turkmeense stammen de Aziatische steppe en rukten westwaarts op naar Centraal Azië.

Later bereiken zij ook Perzië, Syrië en Anatolië. (Daar zijn ze vaak de naam  bekend onder de naam van ‘Oghuz-Turken’).

 Het Turkmeense volk bestaat uit een twintigtal volksstammen. In de landen waar zij vertoefden waren zij dikwijls in open conflict en in opstand tegen het bewind. Onfhankelijkheid werden zij echter zelden, op twee uitzonderingen na : de Karakoyunlu (Zwartschaap) en de Akkoyunlu (Witschaap) stichtten in de 14e en 15e eeuw dynastiën met een belangrijke rol speelden in het politieke landschap van die tijd.

Veel documentatie is er echter niet bewaard over de staatsstructuren en de cultuur. De voornaamste bron is de ‘Genealogie’ van  Abdul Ghazi (1660). Tot in de 20e eeuw leven de Turkmeense nomaden voornamelijk van veeteelt. 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK