Shahsavan Mafrash

ref: 23981

500 - 1000 EUR

48 x 55 cm
1' 6⁹/₁₀" x 1' 9⁷/₁₀"
ketting en inslag: wol
Iran, Shahsavan
circa 1900

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

De Shahsavan-stammen zijn te situeren binnen een uitgestrekt gebied in het noordwesten van Iran, vertrekkend aan de Republiek Azerbaidjan en gaande tot het noorden van Qom.

De Shahsavan van Moghan hebben zich vooral gevestigd ten noorden van de bergen van Savalan. De berg Savalan, aan wiens voet ze hun zomerverblijf optrekken, wordt een mythische symboliek toegekend. Etymologisch wordt zelfs gezegd dat de naam ‘Shahsavan’terug te brengen is tot ‘Shah Savalan’, dus ‘Koning Savalan’.

Deze berg met eeuwige sneeuw is volgens sommigen de plaats waar de stad Sodom is bedolven ; de engel Gabriël zou de berg op zijn vleugels hebben gebracht en op de verdorven stad geworpen.  Volgens anderen is het één van de zeven bergen van het paradijs.

Men beweert eveneens dat de graftombe van Zoroaster er zich zou bevinden onder een rots op de top van de berg en dat er op de bodem van een meer enkele haarlokken van de Profeet Mohammed zouden liggen.

De woestijn van Moghan blijft de hoofdverblijfplaats van de Shahsavan, ook al werd een deel van het gebied in het begin van de 20e eeuw ingelijfd door het sovjetleger. Hier vinden we een twintigtal clans terug. En net zoals de meeste nomaden in Iran, hebben de meeste van deze stammen zich ook min of meer op vaste plekken gevestigd.

De mafrash is een koffer gemaakt van textiel om kleding of objecten in op te bergen. Het is een dagelijks gebruiksvoorwerp in de families, vergelijkbaar met een mobiele en plooibare ‘kast’.

De twee lengtepanelen worden, samen met de bodem, uit één stuk vervaardigd.

De Shahsavan gebruiken in plaats van de naam ‘mafrash’ eerder ‘marfash’ of ook ‘farmash’. En in de bazar van Ardabil hoort men soms zelfs spreken van ‘marfansh’.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK