Ecriture by Andrée Putman

ref: Ecriture

200 x 300 cm
6' 6⁷/₁₀" x 9' 10¹/₁₀"
ketting en inslag: katoen
pool: wol
Nepal

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Handgeknoopt in Nepal, 100% wol. Andere maten beschikbaar volgens bestek.

Andrée Putman

Artist Image
Geboren in 1925, als dochter van een intellectuele vader, afgestudeerd aan de Ecole Normale Supérieure die zeven talen perfect beheerste, maar die een gelofte van soberheid en afzondering had afgelegd als reactie op zijn omgeving, en van een moeder die concertpianiste was, een getalenteerde, grillige pianiste, die zich troostte met de frivoliteit van "een immense artiest zonder podium te zijn". Andrée nam het beste van beide ouders op, een vroegrijpe artistieke smaak maar ook de afwijzing van burgerlijke conventies.
Andrée Putman werd journaliste voor verschillende tijdschriften en trad vervolgens in 1958 als styliste toe tot de populaire winkelketen Prisunic, waar ze werkte "om mooie dingen voor niets te maken": ze bedacht meubels en decoratie tegen betaalbare prijzen. Daarna maakte ze naam bij het maffia-achtige bureau.
In 1971 richtte ze samen met haar vriend Didier Grumbach een innovatief bedrijf op dat gespecialiseerd was in de ontwikkeling van prêt-à-porter: Créateurs et Industriels. In de conceptstore aan de rue de Rennes in Parijs zal ze de revelatie zijn van vele talenten, zoals Jean-Charles de Castelbajac, Issey Miyake, Claude Montana of Thierry Mugler.
In 1978 richtte Andrée Putman het bedrijf Ecart op en deed de vergeten talenten van de jaren 1930 herleven: Eileen Gray, René Herbst, Jean-Michel Frank, Pierre Chareau, Robert Mallet-Stevens, ... Ze is gepassioneerd door hun werk, het opgraven van stukken, het restaureren ervan, het opnieuw publiceren ervan, het bekend maken ervan. Ze heeft een catalogus van onschatbare samenhang geproduceerd.
In 1984 betekende de ontwikkeling van het Morgans Hotel in New York, 's werelds eerste boetiekhotel, een keerpunt in haar carrière: ze slaagde erin om met heel weinig middelen een luxe hotel te bouwen. Andrée werd gevraagd om steeds meer interieurprojecten te ontwerpen en ontwierp hotelinterieurs voor Sheraton en Ritz Carlton, en boetieks voor Azzedine Alaïa en Karl Lagerfeld. Ze ontwierp ook kantoren, met name die van Jack Lang bij het Ministerie van Cultuur in 1984, en musea zoals het CAPC, het Museum voor Hedendaagse Kunst in Bordeaux en het Museum voor Schone Kunsten in Rouen.
Met haar creaties wil Andrée Putman rijke en arme materialen met elkaar verzoenen en licht op een nieuwe manier gebruiken. Ze streeft ernaar om ruimtes bloot te leggen om hun oorsprong te herontdekken. In de loop van haar werk pakt ze ook levensstijlen aan door ons gebruik van ruimtes te hervormen.
In 1997 richtte Andrée Putman Studio Putman op, gespecialiseerd in interieurarchitectuur, vormgeving en scenografie. Ze richt hotels, privéwoningen, kantoren, winkels over de hele wereld in en ontwerpt objecten en meubels.
In 2007 wilde Andrée Putman een nieuw en groots hoofdstuk openen door haar dochter, Olivia, de teugels van haar atelier toe te vertrouwen en zo een knowhow, een label, een stijl, een stempel te bestendigen. Andrée Putman staat onverschillig tegenover trends en herinnert ons er voortdurend aan dat design moet worden gebruikt om het leven te verzoeten en te verfraaien.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK