Mazandaran Kilim

ref: 28720

500 - 1000 EUR

157 x 160 cm
5' 1⁴/₅" x 5' 2¹/₁"
ketting en inslag: wol
Iran, provincie van Mazandaran

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

De Iraanse provincie Mazandaran ligt tussen de Kaspische Zee en het Elboers gebergte.

Belangrijkste steden als Sari ( hoofdstad van de provincie), Amol, Babol, Behshahr en Qa’em Shahr geven ieder hun naam aan een omliggende streek die duizenden dorpjes en gehuchten omvat.

Behshahr en de streek van Hezar-jerib zijn de meest representatieve productiecentra wat betreft de weefkunst.

Vandaag bestaat de productie uit:

Do-la: (dubbele laag) een dubbelgevouwen kelim die dan wordt vastgemaakt. Het zijn ofwel effen witte kleuren ofwel een motief met afwisselend witte en zwarte uitgerekte rechthoeken.

De do-la dient als bescherming voor de geknoopte tapijten die op de vloer liggen, of als deken.

Do-ru: Een kelim die aan beide kanten kan gebruikt worden. Dient als scheidingwand of als voorhang. De do-ru van de Hezar-jerib vertoont vaak op recto en verso een ander motief. Dit kan uitsluitend bekomen worden door wevers met grote vaardigheid en grondige technische kennis.

De meeste Hezar-jerib weefsels die we tegenwoordig te zien krijgen zijn in zeer goede staat.  De inwoners van Mazandaran kunnen zelf niet veel informatie verstrekken over datering. Zij weten gewoon dat deze kelims eigendom waren van hun ouders of grootouders. Meer niet. De fijne exemplaren waren zeker geen stukken voor dagelijks gebruik. Zij pronkten als belangrijk onderdeel van de uitzet van jonge vrouwen. Er zijn weinig duidelijke aanwijzingen om een juiste ouderdom vast te leggen, en wij moeten berusten op onze algemene kennis van textiel.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK