Turkse kelim

ref: 29604

0 - 500 EUR

100 x 133 cm
3' 3²/₅" x 4' 4²/₅"
ketting en inslag: wol
sumakh techniek: borduurwerk bovenop inslag
Turkije

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Het wordt algemeen aanvaard dat de naam Anatolië verwijst naar een groot deel van het Turkse Schiereiland, ten westen van een lijn die zou getrokken worden van Iskenderun tot Trabzon, en met uitzondering van de regio die vandaag wordt beschreven wordt als “Turks Armenië”.

Tijdens de 15e eeuw  hebben Turkmeense stammen (afkomstig uit de Aziatische steppe) Anatolië en Perzië ingepalmd. Hun komst en nederzetting zou een belangrijke invloed hebben op de wereld van het tapijtknopen.

De eerste Anatolische tapijtjes werden in Europa ingevoerd door Venetiaanse en Genuaanse handelaars die waren op de markt brachten uit de landen van de Middellandse Zee.

Zowel in het Perzische rijk als in het Ottomaanse rijk zou in de 16e eeuw, naast de volksambacht, ook een indrukwekkende reeks centra ontstaan met befaamde manufacturen. De twee grootste rijken van het Midden-Oosten zouden niet alleen op het vlak van de geo-politiek en de godsdienst (Soennieten, Sjiieten), maar ook op het vlak van kunst en cultuur een tweestrijd blijven voeren.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK