Kurdi

ref: GTH11

0 - 500 EUR

61 x 65 cm
2' 0" x 2' 1³/₅"
ketting en inslag: katoen
pool: wol
Iran, Khorassan

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Iraans Kurdistan strekt zich uit langsheen de Turkse en Iraakse grens, en kent als voornaamste produktieplaatsen Sanandaj (Senneh) en Bidjar (Gerous).

Naast dit grensgebied vinden we grote delen van de Kurdische bevolking terug in enclaves in alle uithoeken van het land (gebied rond Veramine, Qazvin, Kermanshah,…).

De Kurden uit het gebied van Quchang (provincie Khorassan) onderscheiden zich door een rijke en gevarieerde tapijtproduktie.

Het gaat vooral om kleine stukken met schitterende kleuren die door hun geometrische motieven en frisse tonen doen denken aan de Kaukasische tapijten. Dit geldt dan zeker voor de oudere stukken ; in de nieuwere produktie is eerder de Turkmeense invloed waarneembaar.

Een deel van de Kurdische bevolking in Khorassan is er al aanwezig van de tijd van de Safaviden, terwijl andere stammen er pas in de loop van de 19e eeuw arriveerden. Hun deportatie hiernaartoe kende verschillende oorzaken : 

-gedwongen volksverhuizing van Caucasische Kurden na de Ottomaanse invasie van 1576

-gedwongen uitwijzing wegens politieke redenen door Shah Abbas rond 1600. Hij wilde loyale ethnieën mengen om zo een sterk centraal gezag te hebben tegenover de subversieve elementen in sommige moeilijk te controleren gebieden.

-soms werden lokale opstanden in de kiem gesmoord door een deel van de bevolking uit te wijzen.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK