Afghaans tapijt

ref: 36887

500 - 1000 EUR

105 x 143 cm
3' 5³/₈" x 4' 8¹/₄"
ketting en inslag: wol
pool: wol
Afghanistan

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

De tapijten uit Afghanistan waren oorspronkelijk overwegend variaties op eenzelfde thema van tal van rode schakeringen met voornamelijk zwarte motieven. Deze kleuren (in zo ver natuurlijke kleurstoffen werden gebruikt) veranderden stilaan in roestbruin en warme terracotta. De motieven waren zeer sober en toch aantrekkelijk voor wie een oog had voor tapijtknoopkunst.

Rond het midden van de 20e eeuw werd de zogenaamde “antique wash” een succesverhaal. De kleuren van de tapijten konden na een chemische behandeling totaal veranderd worden en kregen een voorheen nooit gekende glans. Voor Afghanistan betekende dit een omwenteling. De rode tapijten werden bronskleurig, een tint die alleen kon bekomen worden bij de afgewerkte stukken die nadien een chemische spoeling ondergingen.  Maar dit modeverschijnsel was van korte duur.

Pas rond de eeuwwisseling verwekten de eisen van de wereldmarkt een nieuw impuls. Afghanistan stelde zich open voor modernere tekeningen en stapte over naar een veel breder kleurenpalet, zowel voor kelims als voor geknoopte tapijten. Naast de oude traditie ontstonden volledig nieuwe concepten.



 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK