Tabriz Petag

ref: 37828

10000-25000 EUR

199 x 289 cm
6' 6³/₈" x 9' 5³/₄"
ketting en inslag: katoen
pool: wol
Noordwest Iran

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

De Duitse firma Petag, kort voor Persische Teppiche Aktiengesellschaft , werd in 1911 in Berlijn opgericht, ook al spreken sommige bronnen van 1885.

Onder de bezielde leiding van Heinrich Jacoby werd vanaf de jaren twintig een grote manufactuur opgestart in Tabriz (Noordwest Iran).

Het was de bedoeling op te komen tegen de achteruitgang van de kwaliteit van de Perzische tapijten die resulteerde uit de sterk opgedreven commercialisering van de producties op aanvraag van het Westen.

Het resultaat was uitmuntend door het gebruik van voortreffelijke wol kwaliteiten, meestal vegetaal gekleurd en er werden oude motieven uit de 16e en 17e eeuw opnieuw in leven gebracht. De namen van verschillende kwaliteiten duiden op de knoopdichtheid : Pertovi, Hamajun, Teimuri, Rustem en Cyrus. De ateliers werden gesloten in de jaren ’40.

Heinrich Jacoby is een autoriteit in de wereld van het Oosters tapijt. Zo publiceert hij in 1923 Eine Sammlung orientalischer Teppiche en in 1949 ABC des echter Teppichs en werkt hij mee aan het standaardwerk van Arthur U. Pope A Survey of Persian Art met zijn bijdrage Materials used in the making of carpets.

Een Amerikaans missionaris, actief in het gebied, noteert in 1913 het volgende in verband met de ateliers Petag :

‘Dit jaar heeft de arme mensen in Tabriz iets gebracht om blij mee te zijn. Een Duitse firma heeft een tapijtenatelier opgericht, waar een heleboel mensen uit de stad en omliggende dorpjes emplooi hebben gevonden. We worden gewoon aan het vreemde geluid van de stoomfluit die de werklui ‘s morgens oproept om het werk aan te vatten en hen op het middaguur en ‘s avonds opnieuw vrij laat. En beter nog, we horen dit geluid op zes dagen van de week, maar op de zevende dag is het stil en blijven de deuren zowel voor de werkgever als voor de werklui gesloten om van de Christelijke rustdag te genieten.’

De Petag-tapijten laten zich herkennen door het shintamani-teken dat in elk stuk werd geknoopt.