E. De Saedeleer by Ivan Da Silva Bruhns

ref: 37567

10000-25000 EUR

265 cm
8' 8³/₈"
ketting en inslag: katoen
pool: wol
Europa
After 1935

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Handgeknoopt tapijt vervaardigd door de ateliers van Elisabeth de Saedeleer.

Het ontwerp is een exacte replica van het tapijt dat Ivan da Silva Bruhns maakte voor de flat "Trouville" op het lijnschip "Normandie" (1935) en waarop duidelijk de naam van Da Silva Bruhns voorkomt.

Da Silva Bruhns liet zijn ontwerpen meestal maken in de weverijen van Savigny.



Er zijn geen gegevens over persoonlijke contacten tussen Elisabeth de Saedeleer en da Silva Bruhns. Aangezien het ontwerp een zeer getrouwe weergave is van het motief van het "Normandie"-tapijt, is het moeilijk denkbaar dat de Saedeleer niet in het bezit was van het ontwerp. Men vraagt zich af hoe Elisabeth de Saedeleer het heeft bekomen maar het feit dat zij duidelijk haar handtekening erin heeft verweven, wijst er op dat het niet gaat om een kopie met kwaad opzet.

 

Ivan Da Silva Bruhns

De sobere en elegante tapijten van Ivan Da Silva Bruhns (1881-1980) behoren tot de meest gezochte uit de Art Deco periode. Met hun brede scala aan geometrische of etnische ontwerpen en hun natuurlijke aardekleuren spraken ze de grootste Franse decorateurs van het interbellum aan, zoals Ruhlmann en Leleu.
Geïnspireerd door de tentoonstelling van 1922 in Marseille vernieuwde hij de kunst van het tapijtmaken door zich te laten inspireren door oceanische, Afrikaanse en precolumbiaanse kunst, alvorens de fabriek van Savigny-sur-Orge op te richten.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK