Miao textiel

ref: 37390

5000 - 10000 EUR

77 x 115 cm
2' 6¹/₄" x 3' 9¹/₄"
borduurwerk in zijde
China

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

De Chinese minderheden onderscheiden zich door hun eindeloze variatie van textielen in sprekende kleuren. De Miao, een minderheid van een tiental miljoen mensen, bevolken het zuidoosten van de provincies Yunan, Hunan en Guizhou. Zij kwamen uit het noorden van het land maar, achtervolgd door vijandige buren, moesten zij bestendig uitwijken. Zij kozen hoge bergen en afgezonderde dorpjes als toevluchtsoorden. Een deel van hen week uit naar Vietnam, Laos en Thailand. In die landen zijn ze eerder bekend onder de naam H’mong.

Zij spreken een Sino-Tibetaanse taal die zich opgesplitst heeft in verschillende dialecten. De tradities en gebruiken (en ook textiel) van de Miao’s tonen niet altijd een nauwe verwantschap, aangezien hun isolatie.

Schorten, vesten, hoofddeksels, decoratieve panelen en allerlei soorten dekens worden in diverse technieken uitgevoerd: borduurwerk, kettingsteek of het samenvoegen van kleine stukjes katoen om alzo een fascinerende asymmetrische caleidoscoop te creëren.

 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK