Keshan Mohtashem

ref: TBB01

>25000 EUR

365 x 539 cm
11' 11⁷/₁₀" x 17' 8¹/₅"
ketting en inslag: katoen
pool: wol
Iran

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Keshan (of Kashan) ligt in nabijheid van de woestijn en wordt omringd met dorre landschappen. Reeds in de 16de en 17de eeuw was de stad wereldberoemd voor haar fijne zijden stoffen en geknoopte tapijten die vervaardigd werden in de hofmanufacturen van de Safaviden.

De kwaliteiten evenaarden het werk uit Isfahan, zodanig dat er rond vele historische stukken uit deze periode twijfel heeft bestaan over de herkomst, Isfahan of Keshan?

Onder Shah Abbas (1587-1629) bereikte de productie een ongeëvenaard hoogtepunt.

Beide steden, Isfahan en Keshan zouden hard te lijden hebben onder de Afghaanse invasie van 1722. De meeste werkplaatsen werden gesloten.

 Er kwam pas een heropleving van de producties op het einde van de 19de eeuw. In zijn boek “The Persian Carpet” schrijft Cecil Edwards: “In zo ver ik het kan vaststellen, zijn er geen tapijten uit de 18de en 19de eeuw in onze musea of privé verzamelingen die met zekerheid kunnen toegewezen worden aan Keshan.”

Zoals in vele steden, werden nieuwe ateliers opgericht onder het bewind van de Qajaren. De tentoonstellingen van Wenen en Parijs op het einde van de 19de eeuw brachten voor het eerst islamitische kunst in de kijker en het werd een nieuwe rage om oosterse tapijten te integreren in de verfijnde decoratie van elke respectabele burgerwoning.

Weinige benamingen hebben dergelijke mythische proporties aangenomen in de wereld van het Perzische tapijt als de toevoeging « Mohtashem » bij de herkomst Kechan.

Volgens sommigen was Mohtashem een ontwerper uit Kechan aan het einde van de 19e eeuw, wiens atelier zich toelegde op de productie van kwalitatief zeer hoogstaande tapijten. Om deze theorie te staven, is er heel weinig bewijs voor handen : een klein, schitterend zijden bidtapijtje, getekend « Het werk van Hajji Mullah Muhammed Hasan Mohtashem » werd in 1986 aangeboden door Sotheby’s London.

Er bestaan twee gelijkaardige maar niet getekende exemplaren, één in het Teheran Carpet Museum en een ander in het Hermitage Museum in Leningrad, beiden worden eveneens aan Mohtashem toegeschreven.

Andere bronnen beweren dan weer dat Mohtashem een plaatselijke gouverneur was die zich rond de eeuwwisseling inspande om de knoopkunst rond Kechan te laten heropleven.

Vreemd is ook dat de naam Mohtashem niet of nauwelijks terug te vinden is in de literatuur. Zo maakt bijvoorbeeld A.C. Edwards in « The Persian Carpet » absoluut geen melding van de figuur Mohtashem wanneer hij de tapijtproductie rond Kechan in detail beschrijft.

Vandaag kan men stellen dat het predikaat « Mohtashem » wordt toegekend aan een bepaalde groep Kechans die geknoopt werden aan het einde van de 19e eeuw. Naast hun hoge knoopdichtheid en hun gebruik van een voortreffelijke wol, hebben ze vooral een heel eigen, aparte uitstraling gemeen.







 

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK