Gaziantep kelim

ref: 37829

5000 - 10000 EUR

161 x 379 cm
5' 3³/₈" x 12' 5¹/₄"
ketting: wol
inslag: wol en katoen
Oost Anatolië
circa 1900

Alle kleuren van de foto’s kunnen afwijken van de realiteit. Alle prijzen en afmetingen vermeld op de website, zijn louter indicatief en niet bindend. Mogelijks zijn sommige tapijten die nog online staan, niet meer beschikbaar in de showroom.

Gaziantep ligt in het zuidoosten van Turkije, dicht bij de grens met Syrië en de Eufraat. Vroeger werd deze stad Aintab en later Antep genoemd door de Ottomanen. In april 1920, na een heldhaftige en maandenlange verdediging door de nationalisten, viel de stad in handen van de Franse troepen. Als eerbetoon aan deze strijd, verleende de Grote Nationale Turkse Raad het voorzetsel ‘Gazi’ aan de stad. Dit betekent zo veel als ‘verdediger van het geloof’.

Het weven van kelims floreerde van het begin tot het midden van de 19de eeuw. Ze speelden een bepalende rol als prototypes voor van de talrijke en befaamde kelims uit de streek van Aleppo. Ze zijn gekarakteriseerd door horizontale banden in verschillende kleurschakeringen met diamantvormige motieven die het hoofdpatroon vormen, met stervormige patronen daarrond. De boorden zijn vaak smal met repetitieve motieven. Twee smalle panden worden geweven met een erg fijne wol en worden nadien tot een geheel samengebracht. Dat verklaart dan ook het verspringen van de tekening langsheen de middenlijn.

Tijdens het weven keren de inslagdraden van verschillende kleuren terug op naast elkaar liggende kerttingdraden. Dit verklaart de kleine openingen in het weefsel.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK